Exista situatii in care proteza dentara este fie singura, fie cea mai buna solutie pentru a restaura dantura. Datorita stomatologiei moderne, exista acum posibilitatea de a fixa proteza dentara pe un implant dentar. Care sunt avantajele? Ne spune dr. Razvan Boberis, medic stomatolog, specialist implantologie, Clinica 32.

 

Proteza pe implant este un standard de calitate al vietii. Daca protezele, in general, se misca, sunt incomode si greu de suportat de catre pacient, solutia de fixare a unei proteze totale cu doua implanturi la mandibula, respectiv cu 4 implantur lo  la maxilar este una foarte avantajoasa.

Cand se recomanda proteza dentara pe implant?

Daca pacientul are o proteza veche care arata bine, insa nu este fixata, pacientul nu poate musca fara teama, putem propune fixarea acesteia cu ajutorul implantului dentar. Se face o examinare a oaselor si o propunere pentru fixarea ei cu 2 implanturi la mandibula. Pentru pacient, totul se schimba intr-o singura sedinta.

Pentru maxilar, exista posibilitatea fixarii protezei cu 4 implanturi, iar in situatia in care pacientul doreste sa scape de proteza veche din motive estetice si functionale, se poate face o noua proteza, cu structura metalica, ce se sprijina doar pe cele 4 implanturi, fara cerul gurii. Practic, noua proteza se poate sprijini doar pe impanturi si devine mult mai comoda. Avantajul major este ca pacientul poate manca, poate simti gustul mancarii si  poate vorbi fara niciun impediment.

 

Cine poate beneica de proteza dentara peste implant si care sunt pasii?

Procedura incepe cu o radiografie si o consultatie, momente in care stomatologul observa daca exista suficient os pentru a se fixa proteza cu implanturi.

Cand analizele arata ca totul este bine, se realizeaza interventia de montare a implanturilor. Se pot monta doua implanturi la mandibula, cu tot cu locatorii necesari fixarii protezei, iar proteza se fixeaza imediat pe implant, din ziua operatiei.

La maxilar depinde foarte mult de calitatea osului. Daca exista suficient os si este de calitate se pot face 4 implanturi care se monteaza impreuna cu locatorii de fixare.

Este indicat ca aceasta interventie sa fie facute ghidat digital. De aceea, in astfel de cazuri peroioada interventiei este de 2-3 zile.

Daca pacientul nu are inca o proteza, dupa vindecarea locului implantului, aproximativ o saptamana, pacientul poate primi o proteza noua.

In primele luni, proteza nu sta perfect. Este perioada in care se integreaza implanturile, insa dupa aceasta faza, se fixeaza foarte bine si devine ca o lucrare fixa.

Proteza pe implanturi dentare se comporta ca o lucrare fixa. Singura diferenta este ca se scoate, in principiu o data pe zi, se spala si se pune la loc. Practic, este o dantura care nu se spala in gura, ci in exterior.

Intretinerea este foarte iftina, dupa cativa ani se schimba doar mansoanele de silicon cu care se prinde proteza in gura.

Nu exista riscuri. Pot aparea aceleasi riscuri normale ca un implant sa nu fie acceptat si in acel moment se schimba. Daca apar mici probleme de fixare, acestea se pot ajusta.